Blog

Legutóbbi bejegyzések

Tényezők, amelyek felborítják a bélflóra egyensúlyát

Sajnos egy több írást is láttam az interneten, ami arról szólt, hogy a probiotikumoknak nincs semmilyen szemmel látható hatása az emberi szervezetre!??????

Már tudom, miért nem értik a legtöbben, mi is itt a valós helyzet és miért nem érnek el eredményeket!

Le van ez a téma értékelve és ezért nem fordítanak rá valódi figyelmet. Én meg nap mint nap olyan betegekkel találkozom a leggyakrabban , akiknél a bélflóra egyensúlya van felborulva, de nem tudja a panaszait ezzel összefüggésbe hozni. Valamikor az elején szedett egy kis probiotikumot (De melyiket? Könyörgöm! És meddig?) és nem változott meg lényegesen az állapota, vagy visszatért a problémája.

Igen, az igaz, hogy nem lehet ezt műszerrel vagy labor módszerrel egyértelműen és egyszerűen megmérni. És az embereknek sokszor ez a mérés kell, ez a kézzelfogható.

De én meg szoktam elégedni azzal, ha valakinek az ajánlásom után megszűnnek a korábbi( sokszor évek óta fennálló panaszai), ha jobb lesz a közérzete és energikusabb, ellenállóbb lesz. Minek kellene ehhez mérni bármit is!

A következőkben felsorolom, hogy mik is azok a tényezők, amik felboríthatják a bélflóra egyensúlyát és amik elsősorban a „jó bélbaktériumok” csökkenéséhez vezetnek. Kicsit hosszú lesz a lista!

1. Helytelen táplálkozás:
sok finomított cukor, liszt fogyasztása
kevés rost (ez a probiotikumok tápláléka)
egyoldalú táplálkozás
rendszertelen étkezés
félkész és készételek(fast food)
szénsavas üdítők
kevés folyadékbevitel
bőséges késői vacsora
rendszeres kávé ivás

2. Gyógyszerek
antibiotikumok(ez a leggyakoribb, leglátványosabb ok)
szteroidok
fogamzásgátlók
savkötők
gyulladáscsökkentők
daganatellenes szerek( citosztatikumok)

3. Gyomor-bélbetegségek
gyomorfekély
gyomorhurut
epebetegségek
hasnyálmirigy- károsodás
májbetegségek
bélgyulladások
bélfekélyek

4. Helytelen életmód
dohányzás
alkoholfogyasztás

5. Vírusos fertőzés, vírusos hasmenés

6. Környezetszennyezés
ólom
higany
kadmium
vegyszerek
tartósítószerek
ételfestékek
konzerválószerek
élelmiszeradalékok
tisztítószerek
egyes kozmetikumok

7. Anatómiai eltérések az emésztőszervekben, a húgyutakban, nemi szervekben

8. Pszichés terhelés
tartós stressz
gyász
szorongás
depresszió
labilis idegrendszer

9. Egyéb
táplálékallergia
besugárzás
vitaminhiány

Huh. Ez szép. Ugye úgy tűnik a mai ember többszörösen ki van téve annak , hogy ne legyen rendben a bélflórája?

Hát nagyon sok esetben nincs is rendben.

Van egy jó hírem, hogy lehet a dologgal kapcsolatban tenni valamit!

Egy érdekesség:

2000 és 2003 között volt egy vizsgálat. No nem a híres „angol tudósok” végezték, de hátha tudjuk használni valamire.

Ebben a vizsgálatban 3000 ember vett részt. Nem betegek, vagy akiknek speciális emésztési panaszai voltak, hanem az utca emberei találomra. Megvizsgálták ezeknek az embereknek a bélflóráját, hogy milyen arányban vannak jelen a probiotikumok, tehát a jó baktériumok. És azt találták, hogy a magyar emberek bélflórájában 12% alatt volt ez az arány, jellemzően
1-2%!!!! A többi országban nagyjából elérte a kívánatos 40 %-t!

Na neeee! Hát mi van itt?

Nem tudom, figyelted-e, hogy már csaknem 20 éve volt ez a vizsgálat.

Szerinted, azóta jobb lett a helyzet vagy rosszabb???

Én csak azt tudom, hogy akkor már javában orvos voltam, de én nem hallottam erről a vizsgálatról. Jóval később, 10 évvel utána olvastam róla. Akkoriban egyáltalán nem foglalkoztunk a bélbaktériumokkal, nem került a fókuszba.

Pedig kellett volna!

Ma meg nincs nap, hogy ne lenne 4-5 páciensem, akinek a baktériumaival kellene törődni.

De úgy látom, még mindig csak én teszem a napi gyakorlatban ezt.Tanult kollégáim kicsit elbagatellizálják , tisztelet a kivételnek.

Hát persze, hogy elhúzódóak lesznek az emberek panaszai és naná, hogy átmeneti javulás után visszaesnek.

Szóval híres magyar konyha ide vagy oda, valamit itt nem jól csinálunk ezen a téren. Illetve azokkal a tényezőkkel kapcsolatban, amit előzőleg írtam.

Tags :
Egészségmegőrzés

További bejegyzések