Blog

Legutóbbi bejegyzések

Csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom!

„Csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom!”

Ilyen és ehhez hasonló hangzatos szlogenek kísérik végig a tejipar és tejfogyasztás történetét. Hát persze, hogy az emberek nagy része nem tud eligazodni az adatok között.

Hangsúlyozom, hogy amit én írok az oldalamon, az több éves megfigyelés, tapasztalat és tanulás eredménye. Lehet vele vitatkozni, de én nem akarok vitatkozni. Akinek tudok vele segíteni, az használja. Aki nem ért vele egyet, úgy is jó! Csak nyitott tenyérbe lehet bármit beletenni. Én a nyitott tenyereket és a gondolkodó fejeket keresem. Az az igaz, ami Neked igaz!

Szóval, a tej.

Nézzük először is a jéghegy csúcsát, a laktózt.

Ez a tejben található cukor. Ha megnézzük ennek a mennyiségét, a tej inkább szénhidrát, mint fehérjeforrás. Az biztos, hogy inzulinválaszt indít el. Az én nézőpontomból már emiatt is tiltólistás élelmiszer lenne.

A laktóz bontására a szervezetben van egy enzim, a vékonybél felszínén található, a laktáz enzim. Ez kb az ember 5 éves koráig aktív, ezután kezd csökkenni a mennyisége. A felnőtt lakosság kb 25-30 %-ban nincs laktáz, tehát nem tudják bontani a tejcukrot.

Hogy miért gond ez?

Mert így emésztetlenül eljut nagy mennyiségben a vékonybél utolsó szakaszába, ahol mint cukor vizet von magához és hasmenés jelentkezik.Eljut a vastagbélbe, ahol a baktériumok emészteni kezdik és gázképződés , puffadás, hasi görcs alakul ki.

Ezek azok az emberek, akik maguk is megfigyelik, hogy ha tejet isznak, akkor a fenti tüneteik jelentkeznek. Őket nem nagyon kell lebeszélni a tejről.
De mégis… Nem egyszer, nem kétszer előfordul, hogy ilyen tünetek mellett megkérdezem a beteget, hogy ugye akkor nem iszik tejet. És ő néz rám nagy szemekkel és elmondja, hogy de iszik! És segítséget szeretne, mindezek ellenére is, hogy ő ihassa a tejet.

Ugye milyen kemény program a reklámok és az „oktatás” által belénk ültetett „tudás”. Csak elégszer kell mondani és tényként fogadjuk el, hogy tejet KELL inni.

Már azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy miért csökken a laktáz mennyisége 5 éves kor után sokszor a nullára. Talán mert a felnőtt egyednek nem kellene a kicsinyek táplálására létrejött tejet fogyasztani. Egyébként is az ember az egyedüli faj, aki ilyet csinál. A kisgyermek táplálására az anyatej való! Sokban különbözik más fajok tejétől. Valószínűleg az hívta életre a tej fogyasztását, hogy néhány anya nem tudta anyatejjel táplálni a csecsemőjét. Na jó, de 5 éves kor után akkor sem kellene már a tejet fogyasztani. Hát ha még megnézzük, hogy egész népcsoportok nem tudját emészetni a laktózt egyáltalán. Pl. Ázsiában több mint 90%-os a laktóz intolerancia, pedig elég sokan vannak. És mit mondtam a laktóz intolerancia, csak egy apróság, ami probléma a tejjel. Ennél sokkal súlyosabb dolgokat is fogok írni. Az emberi szervezet csodálatos!

Európában, ahol napi rutin a tejivás a szervezet megtanult alkalmazkodni ehhez és nagyobb arányban maradt meg a laktáz enzim aktivitása.

Azért került mostanában a laktóz intolerancia a nagyító alá, mert manapság a kormány a bizonyított laktóz intolerancia esetén (?) adókedvezményt ad.Ezért most hirtelen elkezdtek az emberek foglalkozni ezzel a problémával. Erre a dologra nem megoldás az sem, ha valaki laktóz mentes tejet iszik.

Leginkább azért, mert a laktóz a legkisebb probléma a tejjel. Másrészt azért, mert a laktózmentes termékekben benne van a laktóz és a laktáz is, nincs kivonva belőle a tejcukor.

Bár én nem vagyok élelmiszeripari szakértő, de ismereteim szerint ez az igazság. Akkor pedig e tej leginkább szénhidrát. Ezért is kerülni kellene.

Tags :
Egészségmegőrzés

További bejegyzések