Blog

Legutóbbi bejegyzések

Mi a baj a cukorral?

Mi is a legnagyobb baj a táplálkozásunkkal?

Leginkább az, hogy túl sok benne a cukor. Olyan sok, hogy azt már nem nagyon lehet megúszni egészségkárosodás nélkül.

Egy átlagos mai ember 2 heti cukorfogyasztása annyi, mint amit egész évben kellene megennünk.

Összességében a szénhidrát is sok, de leginkább a finomított, fehér cukor az, ami a legnagyobb gond.

És MI A GOND A CUKORRAL?

1. Pl. az, hogy függőséget okoz.
Egyesek szerint erősebb függőséget, mint a kokain!!! ???

A túl sok cukor a vérben az agyban fokozza az endorfin termelését.

Az endorfin a hangulatfokozásért felelős hormon. A cukor tehát a szervezetben kémiai úton hozza létre a jókedvet, ezért is szeretjük annyira a csokoládét, a süteményt, amikor némi vigaszra van szükségünk. Az agy hozzászokik a magas vércukor szinthez, és az endorfin termelését attól teszi függővé. Így viszont cukor hiánya esetén a szervezetben jelen levő endorfin mennyisége csökken, amitől lehangolttá, lassúvá válunk.

Így újabb adag cukorra vágyunk, hogy szinten tartsuk a hangulatunkat. Ezzel létrejött egy igazi ördögi kör vagyis maga a cukorfüggőség.

2. A cukor üres kalória.

Nincs igazán tápértéke, sem vitamin vagy ásványi anyag tartalma.

Sőt! Tudtátok, hogy az emésztéséhez vitamint használ és ha kell elvonja a szervezetből?

Például B1 vitamint. Ez az a vitamin , aminek leginkább az idegrendszer védelme a feladata.Hiányában a gondolkodás és a figyelem zavarai lépnek fel.

Tehát kedves édesanya ha reggelire kakaóval ( ez elsősorban cukor és másodsorban fehérje!) és kakaós csigával kedveskedsz reggelire a gyermekednek könnyen lehet, hogy az iskolában már nem tud koncentrálni.

És villámgyorsan ráfogják, hogy „figyelemzavaros”.

Pedig csak kapott egy cukorbombát és hiányállapota lett!

Ezek alapján akkor miért is fontos a folyamatos vitamintótlás a mai szokásos táplálkozás mellett?

3. A sok cukor gyengíti az immunrendszer.

Van egy érdekes dolog, hogy a cukor ugyanazokhoz a kötőhelyekhez kapcsolódik az immunsejtek felszínén , mint a C vitamin. Így a sok cukor a C vitamint mintegy kiszorítja így gyengítve az immunrendszer működését.
A cukor és a C vitamin versengenek egymással.

Napi 100 gr cukor elfogyasztása akár 40%-kal is csökkentheti az ellenálló képességet!

Hát csoda az, hogy a mai szokványos étkezés mellett ebben a változékony téli időszakban, amikor egyébként is kevesebb a C vitamin fogyasztása egyik vírusjárvány követi a másikat?

Hát tegyünk ellene! Kevesebb cukor és több C vitamin!

Akár 2-3000 mg!

Próbáld ki! Ha például jellemző rád, hogy időnként mérhetetlen módon kívánod az édességet, egyél több C vitamint és el fog múlni!

Hajrá természetes eszközökkel az influenza ellen!

4. Emésztési zavart okoz!

Szinte nincs olyan emésztőszervi betegség és probléma, amihez ne járulna hozzá a túlzott cukorfogyasztás, mint oki tényező! Ez a szakterületem, úgyhogy órákig tudnék erről beszélni! Ne ijedjetek meg, nem teszem, nem az a célom, hogy lehengereljelek, mert akkor semmi értelme ennek az írásnak.

Szóval kezdjük az elején. Arról most nem is beszélek, hogy a cukor fogszuvasodást okoz, azt hiszem ezzel mindenki tisztában van.

Emellett az egész tápcsatornára irritáló hatást gyakorol.

Fokozza például a gyomorsav termelését , így hajlamosít a fekélybetegségre. Mégis a leggyakoribb probléma, ami ebből adódik hogy a reflux betegség kialakításában is részt vesz és gyakori kiváltója a tüneteknek. Egy igazi reflux betegnél bármilyen édesség elfogyasztása után gyomorégés jelentkezik.

A túlzott cukorfogyasztás következménye, hogy a cukorból zsír képződik és lerakódik a májban Ma a leggyakoribb májbetegség a nem alkoholos zsírmáj!

A cukor elősegíti a káros, rothasztó bélbaktériumok elszaporodását. Így a bélflóra egyensúlya felborul ami a legváltozatosabb problémákat von maga után. Pl.,hogy gyengül az immunrendszer, az ellenállóképesség, bélgyulladás alakul ki.Hasmenés vagy székrekedés.

A cukor a tápláléka a Candida gombának is és a ráksejteknek is! Jó ha ezzel tisztában vagy. A ma olyan elterjedőben lévő vastagbéldaganat kezelésében és megelőzésében elsődleges fontosságú a cukormentes étrend!

Kissé belemelegedtem! De higgyétek el, ezek mindennapos problémák, amik visszaköszönnek az orvosi rendelőben. És egyre inkább már a huszonéves korosztály jelentkezik ezekkel a panaszokkal!

És szépen kihagyjuk a cukrot (meg a tejet, ami szintén cukorbomba és egyéb gond is van vele) és lám lám… A panaszok elmúlnak! Na nem azonnal, kell egy kis idő, sokszor akár több hét is. De mégis elmúlik a hasi görcs, a hasmenés, a puffadás. És legtöbbször gyógyszer nélkül!

Jó, néha egyéb apró segítség is kell, de a lényeg a lényeg…

Tags :
Egészségmegőrzés

További bejegyzések